Faktisk.

Nei, 80 prosent av midlertidig ansatte er ikke i fast jobb etter ett år

hovedbilde
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Påstand

80 % av midlertidig ansatte [er] i fast jobb etter 12 måneder

Heidi Nordby Lunde, Høyre. Twitter, 20.07.2017

Konklusjon

Lunde har ikke lest sin egen dokumentasjon godt nok. Ifølge rapporten hun viser til er 51 prosent av midlertidig ansatte i fast jobb etter ett år, 28 prosent fortsatt i en midlertidig jobb, og 2 prosent er selvstendig næringsdrivende. Tallet på 80 prosent kommer fra rapporten, men gjelder alle jobbtyper sammenlagt. Påstanden er derfor helt feil.

Påstanden er helt feil.

Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde møtte torsdag 20. juli Arbeiderpartiets Truls Wickholm til debatt om midlertidige ansettelser i TV 2 Nyhetskanalen. I debatten stilte programlederen spørsmål om Lunde kunne legge frem statistikk som viser at midlertidige ansettelser fører til flere faste jobber. Lunde svarte:

Det fører ikke nødvendigvis til flere faste jobber, men det fører til at arbeidsgivere tar risikoen ved å begynne å ansette flere, og det kan man etterhvert legge frem statistikk på. Og hvis man følger min Twitter-konto, så skal jeg love å komme tilbake med det i løpet av dagen.

På Twitter viser Lunde til en rapport fra FAFO som angivelig viser at 80 prosent av midlertidig ansatte er i fast jobb etter 12 måneder:

Rapporten ble publisert i 2016 og tar for seg tilknytningsformer i arbeidslivet. Tallene som presenteres er hovedsakelig basert på arbeidsmarkedsstatistikk fra SSBs arbeidskraftsundersøkelser (AKU) fra 1. kvartal 2009 til 3. kvartal 2013. Arbeids- og sosialdepartementet var oppdragsgiver for prosjektet.

I rapporten skriver FAFO:

Lønnstakere med fast ansettelse har ikke overraskende en mer stabil arbeidsmarkedstilknytning enn midlertidig ansatte. I førstnevnte gruppe var 95 prosent sysselsatt ett år etter første intervju (fast ansettelse, midlertidig ansettelse eller selvstendig næringsdrivende). Blant midlertidig ansatte var 80 prosent sysselsatt når vi ser på status 12 måneder etter første intervju.

Det stemmer altså at 80 prosent av de midlertidig ansatte var sysselsatt etter ett år, men definisjonen av sysselsatt inkluderer her både fast ansettelse, midlertidig ansettelse og selvstendig næringsdrivende.

I tabellen på side 76 i rapporten, brytes derimot tallene ned på ansettelsesform:

Her ser vi at det riktige tallet for andelen midlertidig ansatte som er i fast jobb etter ett år, ifølge dokumentasjonen Lunde selv viser til, er 51 prosent.

Faktisk.no tar kontakt med forskningskoordinator Kristine Nergaard i FAFO for å høre om det finnes oppdaterte tall:

De siste tallene jeg kjenner til ble lagt frem i rapporten som ble publisert i 2016. Vi har ikke oppdatert statistikk etter lovendringen i 2015, siden vi trenger en viss mengde «AKU-historie» for å kunne gjøre denne analysen. Det vil bli gjennomført i forbindelse med sluttrapporteringen fra prosjektet i 2018.

Tilsvar

Når Faktisk.no tar kontakt med Heidi Nordby Lunde, svarer hun følgende i en e-post:

En ære å bli faktasjekket. Så på Twitter nå, og ser at jeg har vært litt rask i avtrekkeren - leste sysselsatt som i fast ansatt, så ikke mye jobb for dere for å ta meg i faktafeil der.

Lunde skriver også om påstanden på sin blogg.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?