Faktasjekk
Nei, 96 prosent av førsteklassingene er ikke på skolen til 16:30

Tirsdag denne uken kom partileder Erna Solberg med det siste valgkampløftet fra Høyre før sommeren.
De vil forlenge skoledagen til førsteklassingene med én time, ved å «veksle» én SFO-time om til undervisning.
Ifølge Høyre er barna allerede til stede i denne timen, fordi nesten samtlige førsteklassinger går på SFO. Et av argumentene Solberg la fram på Dagsnytt 18 samme dag, var at «96 prosent av alle førsteklassinger er på skolen frem til 16:30».
Men stemmer dette?
Ikke alle har fulltidsplass
For elever på 1.– 3. trinn er det gratis med 12 timer SFO i uka, tilsvarende en halvtidsplass. For mer enn 12 timer må foreldre betale.
Oversikten i Grunnskolens Informasjonssystem (GSI) viser at 95 prosent av førsteklassingene har SFO-plass. Tall fra GSI viser at:
- 62 prosent har fulltidsplass
- 33 prosent har deltidsplass
Hva betyr så dette for skoledagens totale lengde for førsteklassingene? I Utdanningsdirektoratet har man ikke oversikt over når skoledagen starter og slutter rundt om i landet. Dette varierer fra skole til skole, opplyser Doris Amland, pressevakt i Utdanningsdirektoratet.
Få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev.
Usikkert omfang
Ifølge GSI har landets førsteklassinger rundt 713 undervisningstimer i året. I et skoleår bestående av 190 dager, blir dette et gjennomsnitt på 3 timer og 45 minutter undervisning per dag. Med friminutter lagt til på toppen av dette, slutter førsteklassingenes skoledag vanligvis rundt kl. 13.00–13.30.
En halvtidsplass i SFO – altså 12 timer per uke – tilsvarer 2 timer og 24 minutter per dag. Hvis skoledagen starter kl. 08:30, og barnet går rett videre til SFO, betyr det at barn med halvtidsplass er ferdig på SFO senest klokken 15:54.
Dermed er det bare barn med fulltidsplass som i teorien kan være på skolen til 16:30 hver dag.
Utdanningsdirektoratet vet heller ikke hvor mange av småskolebarna som faktisk møter opp på SFO eller hvor lenge de er der.
– Dette finnes det ikke oversikt over, sier pressevakten Doris Amland.
Hun legger til at GSI-tallene er fra 1. oktober, og at man ikke vet hvor mange som eventuelt har sagt opp SFO-plassen sin senere.
Svar fra Høyre
Erna Solbergs pressekontakt Cato Husabø Fossen har per e-post sendt følgende kommentar til Faktisk.no:
– Det tallet vi har brukt gjennomgående i vår kommunikasjon er at 95 prosent av alle barna i 1. klasse allerede er på SFO. Dette er ikke omstridt. Hvor mange timer hver enkelt elev er på SFO varierer, men det er grunn til å tro at veldig mange av disse er der til minst kl. 14.

Ifølge Cato Husabø Fossen er det dette Høyres forslag handler om: Å flytte én time der de aller fleste uansett er på SFO, inn som en del av skoledagen. Med læring, men ikke nødvendigvis bak en pult, skriver Fossen.
– Vi mener dette er lurere enn å gjøre SFO-tiden obligatorisk slik Arbeiderpartiet vil, uten hverken mer innhold eller mer læring. Erna har ikke ment at alle førsteklassingene er på SFO til klokken 16:30 hver dag, og dette er uansett på siden og ikke relevant for det vi har foreslått.