Faktisk.

Feil at Kolbotn skole ikke ansetter lærere som kjører bil

Nettavisen skrev at Kolbotn skole i Nordre Follo kommune ikke ansetter lærere som kjører bil. Det stemmer ikke, men skolen sliter med å tilby alle lærere parkering. Foto: Lise Åserud / NTB.

Påstand

[Kolbotn skole] ansetter ikke lærere som kjører bil

Nettavisen. Nettavisen, 05.07.2022

Konklusjon

Dette stemmer ikke. Det er begrensede parkeringsmuligheter på skolen. Dette hindrer imidlertid ikke lærere som kjører bil, fra å bli ansatt. Nettavisen har endret tittelen etter at Faktisk.no tok kontakt.

En artikkel i Nettavisen, med tittelen «Ansetter ikke lærere som kjører bil – fullstendig galskap» har skapt diskusjon de siste dagene. Artikkelen handler om begrensede parkeringsmuligheter ved Kolbotn skole.

Etter at Faktisk.no tok kontakt har Nettavisen har endret tittelen på artikkelen til «Ansetter ikke lærere som trenger parkering – fullstendig galskap».

Flere brukere på sosiale medier har reagert på det de oppfatter som en diskriminerende praksis mot bilister.

Slik så Nettavisens artikkel ut før tittelen ble endret.. Skjermdump: Nettavisen.

Dette er noen av meldingene som er blitt delt på Twitter:

«Dette er straffbart. Er vi her nå, at vi diskriminerer på jobben som følge av co2-profil? Da kan vi vel sette i gang med diskriminering som følge av religion, seksualitet og hudfarge? Eller?»

«Så langt kan den galskapen MDG driver med gå. Diskriminering er uansett ikke innafor i ansettelses prosesser. Hva er det som skjer med folk?»

Flere ser ut til å sitte igjen med et inntrykk av at bilkjørende lærere blir ekskludert fra ansettelsesprosessen. I denne faktasjekken ser vi nærmere på påstanden om at Kolbotn skole ikke ansetter lærere som kjører bil.

Startet med lokalavisartikkel

Utgangspunktet for Nettavisens sak er en artikkel i lokalavisen Oppegård Avis. Der uttaler rektor Kristin Hovde Høidal seg kritisk om manglende parkeringsmuligheter på Kolbotn skole.

Hun forteller at de begrensede parkeringsmulighetene har ført til at enkelte ansatte har funnet seg nye jobber. Hun sa også følgende til avisen:

– Ja, vi har noen få som har sluttet på grunn av dette. Vi ansetter nå kun folk som ikke trenger parkering.

Artikkelen i Oppegård avis ble plukket opp av nyhetsbyrået NTB, som formidler artikler til en lang rekke norske mediehus. Den opprinnelige tittelen på NTBs artikkel var: «Skole ansetter kun lærere som ikke trenger parkeringsplass».

Ordet «kun» ble senere fjernet fra NTBs tittel.

Fremstiller saken feil

Til Faktisk.no presiserer rektor Høidal hva hun mente med sitatet hun ga til Oppegård Avis.

– Det jeg mente, var at de nye som ansettes hos oss nå er innforstått med at skolen ikke kan tilby parkering, skriver Høidal til Faktisk.no.

Hun er tydelig på at Nettavisens fremstilling ikke er riktig.

– Jeg opplever at Nettavisen fremstiller saken feil. Vi forbigår ikke lærere som trenger bil til jobb, men vi tilbyr heller ikke parkeringsplass. Dette blir alle som inviteres til intervju hos oss opplyst om, slik at de har mulighet til å ta et informert valg.

– Tilbyr jobb til dem som er best kvalifisert

Kommunalsjef for Oppvekst og læring i Nordre Follo kommune, Arnfinn Almås, avviser også at Kolbotn skole ikke ansetter lærere som kjører bil.

– Vi tilbyr jobb til dem som er best kvalifisert, sier Almås til Faktisk.no.

Han mener fremstillingen av saken er uheldig, fordi den gir et feilaktig bilde av ansettelsespraksisen ved skolen.

Kommunalsjefen forteller at søkerne blir orientert om at det er begrensede parkeringsmuligheter ved skolen, og at enkelte kan takke nei til jobben av den grunn. Fremstillingen til Nettavisen blir likevel feil, opplyser han.

– Det blir feil. Det er ikke lov å bruke parkering eller behov for bil som kriterium for å skille jobbsøkere fra hverandre, sier Almås.

– Vi tilbyr jobb til de vi vurderer er best kvalifisert, i tråd med ansettelsesprosedyrer, lov og avtaleverk. Så kan det være at enkelte takker nei til jobb fordi de er svært avhengig av bil for å få livet til å gå i hop.

Nettavisens nyhetsredaktør Charlotte Sundberg har gitt følgende kommentar i en e-post til Faktisk.no:

– Vi ser i denne saken at tittelen kunne vært mer nyansert. Vi har oppdatert saken, skriver Sundberg.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?