Faktisk.

Feilin­for­masjon om valgfusk i USA florerer i Norge

Påstander om valgfusk i USA florerer blant nordmenn på sosiale medier. Mange av påstandene er allerede tilbakevist av amerikanske faktasjekkere.

Foto: Pontus Höök / NTB

Allerede på valgnatten begynte det å komme påstander om valgfusk i det amerikanske presidentvalget. I Norge spres det nå en rekke ulike påstander om at Demokratene og deres hjelpere tar ulovlige midler i bruk for å sikre Joe Biden seieren.

Noe av det som spres stammer fra organiserte desinformasjonskampanjer med røtter i USA. Svært mange av påstandene om valgfusk har allerede blitt faktasjekket og tilbakevist.

Her er noen av påstandene vi har sett blant norske Facebook-brukere siden presidentvalget på tirsdag:

Video av mann som brenner Trump-stemmesedler

En video av en mann som brenner 80 Trump-stemmesedler har blitt mye spredt, særlig etter at presidentens sønn, Eric Trump, delte den på Twitter.

Presidentens sønn, Eric Trump, delte videoen på Twitter. Skjermbilde fra Twitter.

Det alternative nyhetsnettstedet Resett har skrevet ikke bare én, men to artikler om hendelsen. Den ene finnes nå bare i en arkivert versjon.

Videoen og presidentsønnens deling av den har fått stor medieoppmerksomhet. Blant dem som har faktasjekket den er PolitiFact, som konkluderer med at det er feil at 80 Trump-stemmesedler ble brent.

Ifølge en uttalelse fra myndighetene i Virginia Beach var det ikke ekte stemmesedler som ble brent, men prøve-stemmesedler. De viser til at stemmesedlene i videoen manglet strekkodene som ekte stemmesedler har.

Konklusjon: Det var prøve-stemmesedler, og ikke ekte stemmesedler som ble brent.

Flere stemmer enn registrerte velgere i Wisconsin

«Når det velter inn stemmer i Wisconsin (poststemmer) der alle går til Biden, og man finner valgkretser med flere stemmer enn registrerte velgere, hva har vi da? Hørt om valgfusk før?» skrev en mann i Facebook-gruppen Folkets røst.

Påstanden om at det er avlagt flere stemmer enn det er registrerte velgere i Wisconsin, ble blant annet spredt gjennom denne tweeten. Skjermbilde fra Twitter.

Påstanden om at det er avlagt flere stemmer enn det finnes registrerte velgere i Wisconsin, har blant annet blitt spredt gjennom et skjermbilde av en nå slettet tweet. I tweeten står det at det totale antallet registrerte velgere er 3 129 000, men antall avlagte stemmer er 3 239 920.

Disse tallene er ikke riktige, ifølge Reuters. Ifølge valgmyndighetene i Wisconsin var det registrert 3 684 726 velgere i delstaten per 1. november. Tallet 3 129 000 ser ut til å stamme fra mellomvalget i 2018, og viser altså ikke hvor mange velgere som er registrert i årets presidentvalg.

Valgkommisjonen i Wisconsin har også avvist påstanden om at det ble avgitt flere stemmer enn det fantes registrerte velgere i en twitter-melding.

Valgresultatet i den viktige vippestaten var ikke offisielt da denne artikkelen ble publisert, men ifølge de uoffisielle tallene ble det avlagt 3 296 650 stemmer i presidentvalget.

Det er altså ikke riktig at det er avlagt flere stemmer enn det finnes registrerte velgere i Wisconsin.

Valgdeltagelsen i delstaten er foreløpig ikke offisielt beregnet, men det ligger an til historisk stort oppmøte, ifølge AP. I Wisconsin er det i tillegg mulig å registrere seg som velger på valgdagen, slik at det reelle antallet registrerte velgere kan være høyere enn de nesten 3,7 millionene som valgmyndighetene opererte med 1. november.

Konklusjon: Det ble ikke avlagt flere stemmer enn det er registrerte velgere i Wisconsin.

Biden skryter av historiens største valgfusk

En video der det virker som om Joe Biden «innrømmer» å ha satt sammen den største valgfusk-organisasjonen i historien, blir delt flere steder i sosiale medier. Denne videoen inneholder et lite bruddstykke av et intervju Biden gjorde med den Demokrat-vennlige podkasten Pod Save America.

I intervjuet sier Biden ganske riktig at han og president Barack Obama «satte sammen historiens største valgfuskorganisasjon». Umiddelbart etterpå forklarer han imidlertid hvor velgerne kan henvende seg hvis de har problemer med å få avlagt stemmen sin, og kritiserer president Trump for å så tvil om at alle stemmer vil bli talt opp.

Konteksten gjør det altså klart at det dreier seg om en organisasjon som skal motvirke valgfusk. Faktasjekkerene i Politifact konkluderte med at det er feil at Biden innrømmet å planlegge valgfusk, og viser blant annet til at han like etter uttalelsene som dukker opp i videoen forklarer hvilket telefonnummer velgere kan ringe hvis de har spørsmål om hvor og hvordan de kan avgi sin stemme.

Skjermdump: Facebook

Faktasjekkerene i Snopes, som konkluderer med at påstanden om at Biden innrømmer valgfusk, har lagt ut en transkripsjon av hele intervjuet. Der fremgår det tydelig at Biden ikke innrømmer at hans valgkamp forbereder valgfusk.

Også Fox News har omtalt uttalelsen fra Biden. De skriver at han kan ha ment å vise til Biden-kampanjens valgbeskyttelsesprogram.

Konklusjon: Biden innrømmet ikke et forsøk på å manipulere valgresultatet.

Brått hopp i stemmer til Biden

Presidentvalget i USA avgjøres i de såkalte vippestatene, og opptellingen av stemmer i disse statene har gitt grobunn for mange påstander om valgjuks. To skjermbilder fra statistikk-nettstedet FiveThirtyEight har gitt grobunn for mistanker om valgjuks blant flere nordmenn.

På det ene bildet ser man antall registrerte stemmer på Demokratene og Republikanerne frem til klokken 06:23 4. november i Wisconsin. Det andre bildet viser totalt antall stemmer på Trump og Biden frem til klokken 07:17 4. november i Michigan.

De som har delt bildene reagerer på at Biden i løpet av natten og morgentimene har gjort bratte hopp i antall stemmer i begge delstater, mens Trump virker å ha stått på stedet hvil.

PolitiFact har undersøkt årsaken til at grafene ser ut som de gjør. De viser til FiveThirtyEight, som forklarer at Bidens hopp skyldes at fylkene i Wisconsin og Michigan offentliggjorde mange valgresultater samtidig.

En talsperson i FiveThirtyEight sier til PolitiFact at det ikke er riktig at 100 prosent av stemmene ble registrert som stemmer på Biden, selv om han fikk en større andel. Bak den blå linjen på det øverste bildet er det også en rød linje som viser de tusenvis av stemmene Trump fikk.

Konklusjon: Både Biden og Trump fikk et stort hopp i antall stemmer siden mange fylker i Wisconsin og Michigan offentliggjorde valgresultatene sine samtidig. Trumps røde graf ligger bak Bidens blå graf.

Faktisk.no har også sett på en påstand om at Biden på mystisk vis fikk 138 399 stemmer i Michigan. Det stemmer ikke.

Stemmesedler diskvalifisert i Arizona

Flere har spredd en teori om at republikanske velgere i Arizona ble oppfordret til å bruke Sharpie-tusjer – som også selges i Norge – for å fylle ut stemmesedlene sine. Dette skal angivelig ha ført til at stemmesedlene ikke kunne leses av, og dermed at ikke ble talt opp.

Selv om velgere i Arizona kunne fylle ut stemmesedlene sine med Sharpie-tusjer, betyr ikke det at stemmene deres ikke ble telt. Ifølge nyhetsbyrået AP og The New York Times ble tusjene brukt fordi blekket i dem tørker fort, noe Maricopa-distriktet i Arizona også forklarte i en Twitter-melding som ble lagt ut før valgdagen, samt i en Youtube-video som ble publisert 24. oktober.

Stemmesedlene kan også leses av maskinelt uten problemer, selv om de har blitt fylt ut med tusj. Hvis stemmesedlene ikke hadde kunnet bli lest av maskinelt, ville de ha blitt gjennomgått og registrert manuelt. I delstatens valgmanual, som blir gjengitt av AP, gjelder dette for eksempel stemmesedler som er blitt krøllet sammen eller som har blitt fylt med blekk i feil farge.

Konklusjon: Stemmesedler som er fylt ut med tusj, blir talt på lik linje med andre stemmesedler.

Observatører bortvist fra valglokaler

En viral video om en valgobservatør som ble bortvist fra et valglokale i Pennsylvania blir også delt i Norge.

Det stemmer at valgobservatøren, en republikaner som heter Gary Feldman, ble bortvist. Dette skjedde imidlertid på grunn av en misforståelse, skriver faktasjekkerene i Factcheck.org.

Skjermdump fra Facebook

Factcheck.org har intervjuet Feldman, som sier at han var innom flere valglokaler den dagen. Feldman, som er sertifisert valgobservatør, hadde et sertifikat som gjaldt for hele Philadelphia.

Kevin Feeley, som er talsperson for valgkommissæren i Philadelphia, sier til Factcheck.org at valgmedarbeideren som bortviste Feldman trodde valgobservatørene måtte ha et sertifikat som matchet det enkelte valglokale, og dermed trodde at Feldman ikke skulle slippes inn.

Med andre ord var episoden basert på en misforståelse. Feldman sier også til faktasjekkerene at han ikke hadde andre problemer med å få tilgang til valglokaler i Philadelphia den dagen.

En annen mann som hevdet å ha blitt bortvist fra et valglokale i Philadelphia uten grunnlag, hadde i virkeligheten brutt reglene ved å forsøke å filme der inne, skriver Buzzfeed. Nettstedet har intervjuet Lauren Vidas, en valgjurist som var til stede i valglokalet som observatør, og en talsperson for valgkommissæren i Philadelphia. Begge bekrefter at mannen ble bortvist på grunn av regelstridig filming.

Konklusjon: En observatør ble bortvist på grunn av en misforståelse, mens en annen ble bortvist på grunn av regelstridig filming.

Stemmesedler funnet i søpla i Pennsylvania

En påstand om at det ble funnet stemmer fra militære i søpla i Pennsylvania har også blitt delt flere steder i Norge. Det stemmer at ni stemmesedler ble funnet i delstaten i slutten av september. Sju av disse skal ha vært Trump-stemmer. FBI etterforsker funnet, ifølge Reuters og AP.

Skjermdump fra Facebook

Ifølge Reuters skal personen som var ansvarlig for at stemmesedlene havnet i søpla, ha blitt fjernet fra stillingen sin.

30. september sa Kathy Boockvar, som er statssekretær i Pennsylvania, følgende til avisen Washington Post:

– Dette var ikke bevisst fusk. Etterforskningen pågår fremdeles, men basert på de innledende rapportene vi har fått, var dette en alvorlig feil.

Konklusjon: Et lite antall poststemmer ble funnet i søpla. Saken er fremdeles under etterforskning, men innledende rapporter tyder på at årsaken var en feil.

Person «innrømmer» å ha tuklet med poststemmer

I en video fra det aktivistiske og høyreorienterte mediet Project Veritas blir en anonymisert person som hevder å jobbe for US Postal Service intervjuet.

Denne personen hevder at ledelsen i postvesenet i Michigan ga de ansatte beskjed om å endre poststempelet på stemmesedler som var postlagt etter valgdagen, slik at det så ut som de hadde blitt postlagt i tide.

Skjermdump fra Facebook

Påstandene har ikke blitt bekreftet av andre kilder, og blir avvist på det sterkeste av postvesenet i Michigan. I tillegg spiller det ingen rolle om poststempelet er endret i Michigan. Delstaten krever nemlig at stemmesedler må ha kommet frem innen klokken 20 på valgdagen for å bli talt, skriver Politifact. Det samme fremgår av delstatens valgnettsider.

Konklusjon: Det er ikke bekreftet at postvesenet i Michigan tuklet med poststemmer. Uansett ville det ikke ha noen betydning om stemmene fikk feil dato, siden poststemmene måtte ha kommet frem inn klokken 20 på valgdagen for å bli talt.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?