Faktasjekk

Nei, Rusta har ikke fjernet korset fra en pyntekirke

hovedbilde
Wikimedia Commons
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

Påstand

Butikkjeden Rusta fjernet korsene fra pyntekirkene

Lykten.no. Lykten.no, 16.11.2019

Konklusjon

I en artikkel publisert 16. november skrev Lykten.no at varehuskjeden Rusta «fjerner korsene fra julepynten sin». De viste til en kirke uten kors som selges som julepynt. Rusta avviser at de har fjernet korset fra kirken. Kirken ble tatt inn i Rustas sortiment for første gang i år, og blir laget uten kors. Ifølge Rusta har de heller ikke hatt noen pyntekirke med kors i sortimentet tidligere. Det er altså ikke riktig at Rusta har fjernet korset fra kirken Lykten.no omtalte.19. november rettet Lykten.no artikkelen. Påstanden om at Rusta har fjernet korsene fra pyntekirken, er tatt bort.

Påstanden er helt feil.

Julepynt fra varehuskjeden Rusta har de siste dagene skapt opphetet stemning i sosiale medier. Ifølge en artikkel på det høyreradikale nyhetsnettstedet Lykten.no som ble publisert 16. november, har kjeden nemlig fjernet korset fra spiret på pyntegjenstanden «Church», en kirke med 10 LED-lys.

Lykten.no beskriver seg selv blant annet som «et tilskudd til informasjonskrigen» og «en tenketank for nasjonalkonservativ og liberal tenkning».

Artikkelen til Lykten.no har så langt fått mer enn 5000 reaksjoner i sosiale medier. Men stemmer det egentlig at Rusta har fjernet korset fra en pyntekirke? Det skal vi se nærmere på i denne faktasjekken.

Pyntekirken

Rusta er en svensk kjede, men de har også 35 varehus i Norge. Kirken som selges hos Rusta ser slik ut:

Skjermdump: Rusta.no

Det er tydelig at denne kirken ikke har noe kors på toppen. «Nå kommer nyheten om at varehusgiganten Rusta, som har over 35 utsalgssteder i Norge (...) fjerner korsene fra julepynten sin», skriver Lykten.no.

At kirken ikke har et kors, betyr imidlertid ikke at et kors har blitt fjernet. Så hva er det egentlig som har skjedd?

Kommer fra Sverige

Påstanden om at Rusta har fjernet kors fra julepynten stammer fra Sverige. Blant annet har det høyreradikale nettstedet Samhällsnytt omtalt saken i en artikkel som ifølge nettstedets egen telling har blitt delt nesten 13 000 ganger på Facebook (en arkivert versjon av artikkelen ligger her).

Lykten.no viser til en Twitter-melding fra den svenske forfatteren og samfunnsdebattanten Katerina Janouch, som skriver at Rusta «slutter seg til de virksomhetene som tilpasser seg de demografiske forandringene i Sverige», og hevder at kjeden «tar religiøs stilling mot kristne symboler.»

Skjermdump: Twitter

I Twitter-meldingen til Janouch finner man også et skjermbilde av en e-post fra Rustas kundeserviceavdeling. Denne e-posten gir inntrykk av at Rusta har tatt bort korset fra kirken, for å «tilpasse seg flere kundegrupper».

I en e-post til Faktisk.no bekrefter Henrik Arnesen i Lykten.no at saken bygger på denne Twitter-meldingen, samt innholdet i e-posten fra Rustas kundeservice.

Rusta avviste at de hadde fjernet korset fra kirken overfor SVT 13. november, tre dager før artikkelen på Lykten.no kom ut, 16. november.

Det er ikke første gang julepynt fra en svensk butikkjede har satt fyr på sosiale medier. I begynnelsen av november skrev Faktisk.no om Ikeas «Vinterfest»-produkter, som fikk sinnene i kok. Påstander om at kjeden hadde «avskaffet julen» ble spredd i sosiale medier, blant annet av den tidligere justisministeren Per-Willy Amundsen (Frp):

Mange reaksjoner

Artikkelen til Lykten.no har utløst flere reaksjoner, både i kommentarfeltet under artikkelen og på Facebook. En bruker skriver:

De vil smiske med muslimene er den reelle grunnen. De er må så mange att de utgjør en kjøpegruppe en må regne med. Så når m,mentalitet er å selge alt inkludert bestemor, så lenge penger kommer inn, er det vel og naturlig å prostituere seg helt ned på pyntegjenstander. Sørgelig ryggradsløst.

En annen skriver:

Da får jeg handle på en annen plass. Kirkene skal ha kors. Uten kors er det vel ingen kirke. Dette er nok snikmuslimisering.

Også på Rustas norske Facebook-sider har det kommet reaksjoner. I feltet «Innlegg fra andre» skriver flere at de vil slutte å handle hos kjeden. En av dem blir tilsynelatende kvalm av at korset er fjernet.

Skjermdump: Facebook

Mandag 18. november var innlegg som oppfordrer til boikott de eneste «innlegg fra andre» som kunne sees på Rustas norske Facebook-side.

Men hva er det egentlig som har skjedd? Har Rusta fjernet korset fra en pyntekirke, og er årsaken at kjeden vil tilpasse seg nye kundegrupper?

Rusta: – Har aldri aktivt tatt bort et kors

Faktisk.no ringer Rustas pressekontakt Cecilia Gärdestad for å spørre om hva som har skjedd med kirken og korset.

Hun sier at kirken har blitt tatt inn i sortimentet i år, og at den aldri har hatt et kors. Rusta har heller aldri solgt en kirke med et kors på toppen tidligere.

– Vi har aldri aktivt tatt bort et kors. I dette tilfellet har vi byttet ut et produkt med et annet, sier hun.

Gärdestad fortsetter:

– Vi reflekterte ikke over om kirken hadde kors eller ikke. Kirker er forskjellige: Noen har kors, noen har spir.

Gärdestad har også kommet med tilsvarende kommentarer til den kristne avisen Dagen (bak betalingsmur). I en pressemelding Gärdestad sender til Faktisk.no, står det følgende:

Rusta kan konstatere at det dessverre har blitt spredd en misforståelse om en dekorasjonsbelysning kalt «Church» som selges i butikk, i innlegg og kommentarer i sosiale medier. Rusta velger hvert år ut store mengder produkter fra våre leverandørers sortiment. Et av de utvalgte produktene er en kirke uten kors. Denne kirken har aldri blitt tilbudt med et kors, og de opplysningene som tidligere har blitt gitt om at et kors aktivt har blitt tatt bort fra produktet, stemmer ikke.

Årsaken til at lysdekorasjonen «Church» ikke har et kors på toppen er altså, ifølge Rusta, at produktet som selges under dette navnet ikke ble laget med et kors. Siden Rusta heller ikke har solgt en kirke med et kors tidligere, er det ikke riktig at de har fjernet korset fra en pyntekirke.

Påstanden til Lykten.no er altså helt feil.

Skal skyldes intern misforståelse

Faktisk.no spør Rusta om hva som er forklaringen på innholdet i e-posten fra Rustas kundeserviceavdeling, som ga inntrykk av at den korsløse kirken var kjøpt inn for at kjeden skulle tilpasse seg nye kundegrupper.

– Det begynte med en kunde som skrev til kundeservice for å spørre om lysdekorasjonen. Kunden fikk ikke et korrekt svar på spørsmålet sitt, og det beklager vi selvfølgelig på det sterkeste, sier Gärdestad.

Ifølge Gärdestad skyldes formuleringen som ble brukt av kundeservicemedarbeideren en intern misforståelse. På spørsmål om hvordan denne misforståelsen kunne oppstå, svarer hun at det er vanskelig å forklare, men understreker at det ikke finnes noen interne budskap eller dokumenter som tilsier at kirken uten kors er kjøpt inn for at Rusta skal tilpasse seg nye kundegrupper.

Tilsvar

Faktisk.no har lagt frem konklusjonen i denne faktasjekken for Lykten.no.

I en e-post oppluyser Henrik Arnesen i Lykten.no at de har publisert en oppdatert versjon av artikkelen. Den nye tittelen er «OPPDATERT: Butikkjeden Rusta dementerer påstanden om fjerning av kors». Her er påstandene om at korset ble fjernet, tatt bort, og Lykten.no skriver blant annet:

Uansett har vi endret vår overskrift innen det som anses å være rimelig tid etter kontakten og informasjonen fra Faktisk.no, selv om vi ikke forventer at Faktisk så legger til dette i sin sak eller eventuelt fjerner den. Da kan man nesten mistenke Faktisk.no for å være urettferdig mot de som blir kontaktet.Vi ber om unnskyldning til våre lesere og vil fortsette være kritiske og rette opp våre nyheter og artikler hvis det skulle vise seg at noen av dem inneholder feil eller informasjon som ikke er sann.Kan eierne til Faktisk.no si det samme?

Endringslogg
  • La til at Dagen også har omtalt saken. Følgende setning er lagt til:Gärdestad har også kommet med tilsvarende kommentarer til den kristne avisen Dagen (bak betalingsmur).

Se alle artikkelendringer på Faktisk.no

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold