Faktisk.

For ung til å huske 22. juli

De som begynner på ungdomsskolen til høsten, var bare to–tre år da Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker.

Mens sønnen min lekte trygt med båten sin på ferie i Italia, svømte livredde ungdommer for livet i Tyrifjorden. Han husker ingenting av det som skjedde 22. juli 2011, men nå er det på tide å snakke om det. Foto: Silje S. Skiphamn.

De husker ikke hvor de var, eller hvordan de fikk høre om terroren. De husker ikke hvordan vi voksne stimlet sammen rundt tv-en, fulgte med på nettavisene og sendte SMSer for å forsikre oss om at alle kjente var trygge.

Min sønn var bare to år da det grusomme skjedde. Han plasket rundt i et svømmebasseng i Italia mens livredde ungdommer svømte for livet i Tyrifjorden. Han lekte med båten sin da politiets røde RIB sviktet da det gjaldt som mest.

Storesøsteren på sju skjønte at noe var galt og fikk høre den barnevennlige versjonen av bombing og kaldblodige drap. Siden da har historien vi har fortalt blitt stadig mindre barnevennlig i takt med at hun har blitt eldre.

Han på to plasket bare videre i bassenget. Kanskje merket han seg at jeg, desperat etter nyheter, satt helt ytterst på terrassen for å kunne snylte på det trådløse nettverket til restauranten nedenfor. Nå har han fylt 12 og husker absolutt ingenting av det som skjedde for ti år siden.

Daglige konspirasjonsteorier

Sånn er det for mange norske barn og ungdommer. De som begynner på ungdomsskolen til høsten var bare to–tre år da Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker i regjeringskvartalet og på Utøya.

Kanskje har de sett bilder, men de har ikke helt klart for seg hva som faktisk skjedde og hvorfor. Mange aner ikke hvem terroristen var, eller hvorfor han hadde valgt seg ut nettopp Arbeiderpartiet og sommerleiren til AUF.

Hver dag ser vi i Faktisk.no konspirasjonsteorier som minner om dem terroristen ble motivert av: Muslimer er i ferd med å ta over Norge og Europa. Det er Arbeiderpartiet sin skyld. Politikerne våre er landssvikere som ikke bryr seg om landet sitt.

Ingenting av dette stemmer.

Verken på skolen eller hjemme har vi snakket nok om 22. juli. For hvordan skal vi klare å prate om noe som er så grusomt at vi nesten ikke orker å tenke på det? Hva skal vi si til barna og ungdommene som ikke er gamle nok til å huske hva som skjedde?

Gode diskusjoner

Vi i Faktisk.no har laget en serie korte dokumentarer om 22. juli som er tilpasset barn og unge. Videoene skal også brukes i et undervisningsopplegg som skoleavdelingen vår Tenk jobber med.

I videoene forklarer vi hva som skjedde både i regjeringskvartalet og på Utøya. Vi tar for oss oppveksten til terroristen, og vi viser hvordan det norske samfunnet reagerte på terroren.

Den vanskeligste episoden å lage var likevel den om ideene som førte fram til terrorhandlingene. Hva får en mann, vokst opp i midt iblant oss, til å gjøre noe så grusomt? Vi håper dokumentarene våre vil gi noen svar, og at de vil stimulere til gode diskusjoner både hjemme og i klasserommet.

Han som plasket rundt i bassenget i Italia for ti år siden, leker ikke med båter lenger. Men nå er han moden nok til å få vite mer om det som skjedde hjemme i Norge mens vi var på ferie. Han skal få se videoene til Faktisk.no, og det håper jeg mange andre barn og ungdommer også får.

Se alle episodene i serien om 22. juli her:

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?