Faktisk.

Kan man se vindtur­biner fra Gardermoen?

Et bilde av et fly på Gardermoen med vindturbiner bak, har fått folk til å sperre opp øynene. Bildet er ekte, men er tatt med en telelinse som får turbinene til å virke nærmere enn de er i virkeligheten.

Foto: Peder Mathisen.

Bildet er blant annet delt i Facebook-gruppen Nei til naturødeleggende vindkraft i Norge og Nei til vindkraft i Holmestrand kommune.

Bildet er også delt på Twitter-kontoen Motvind Oslo-Viken.

Flere lurer på om bildet er falskt:

Dette er noen av reaksjonene på Twitter. Flere mener bildet er falskt. Foto: Skjermdumper, Twitter.

«Flyspotter» tok bildet

Det er Peder Mathisen som har tatt bildet. Han jobber med drift av vann og avløp i Lillestrøm kommune. På fritiden er han flyspotter og tar turen til Gardermoen flere ganger i uka for å se på fly.

– I åtte år har jeg tatt bilder av fly på Gardermoen, forteller han.

Mathisen legger ut bildene sine på bildedelingstjenesten Flickr. 11. november var han på Gardermoen og tok bilder av en Boeing 777-300ER.

– Det var en fin ettermiddag på Gardermoen. Jeg tok bildet fordi det var et flott fly med litt ekstra farger. Dessverre har mange fly en tendens til å være ganske hvite, forklarer han.

Flyspotter Peder Mathisen foran et F-16 fly. Foto: Privat.

Mathisen opplyser at han pleier å stå på faste steder for å ta bilder av flyene.

– Dette er tatt på et av de offisielle flytitterstedene på Gardermoen. Det blir kalt for «Flishaugene». Det er ved den østre rullebanen på Gardermoen. Dette flyet fløy mot sør, forklarer han entusiastisk.

Mathisen har sendt oss originalbildet. I informasjonen til bildet finner vi koordinatene for hvor det ble tatt. Ved å plotte inn koordinatene i Google Maps, finner vi flyspotterstedet «Flishaugene»:

Her sto Peder Mathisen da han tok bilder 11. november. Stedet kalles «Flishaugene» og ligger ved østre rullebane på Gardermoen. Foto: Skjermdump, Google Maps.

Ifølge Avinor.no finnes det fire ulike steder hvor man kan drive med flyspotting på Gardermoen. De oppgir at «Flishaugene» er et fint sted å stå for å ta bilder av flyene etter klokken 12 på dagen og frem til kvelden hvis flyene lander fra sør.

Brukte telelinse og telekonverter

Flyspotteren opplyser at bildet er tatt med en Canon EOS 5D mark IV, og at han brukte en 400 mm linse. Det er et teleobjektiv som fungerer nesten som en kikkert.

Det man tar bilde av, vil se nærmere ut fordi objektivet blir relativt likere i størrelse jo lenger unna man står. På samme måte som to trær på to fjell i forskjellig avstand, kan se nesten like store ut.

Et kjent eksempel er denne scenen fra filmen Tinker Tailor Soldier Spy der det er brukt en ekstremlinse for å oppnå en effekt der det ser ut som om et fly lander rett bak to personer, men egentlig er langt bak.

I tillegg brukte Mathisen en telekonverter som man kan sette mellom objektivet og kameraet for å øke zoomen ytterligere. Mathisen forklarer at han ikke har gjort noe annet med bildet enn å redigere fargene.

Her er et annet eksempel på hvordan telelinse kan brukes:

Det øverste bildet er det øyet ser. Det nederste bildet er en innzoomet versjon av det øverste. Menneskene blir mye likere i størrelse og kan se nærmere ut enn de er. Foto: Annika Byrde / NTB.

Flyentusiasten sier at han har lagt merke til at bakgrunnen på bildene han tar er endret den siste tiden.

– Jeg har de siste månedene sett at vindturbinene har kommet opp. Jeg dro også for å se dem på nært hold, forteller han.

Dette bildet er tatt samme dagen, fra samme sted. Også her kan vi se vindturbiner i bakgrunnen. Foto: Peder Mathisen.

Høyde på 217 meter

Det er Odal Vindkraftverk som vises i bakgrunnen på bildet. Vindkraftverket ligger i Nord-Odal kommune øst for Minnesund og Mjøsa på grensen mellom Innlandet og Viken. 23 av turbinene blir installert på Songkjølen og 11 blir installert på Engerfjellet.

Ifølge leder av Odal Vindkraftverk, Emil Orderud, er vindturbinene blant de høyeste i Norge. Rotordiameteren er 145 meter, og den totale høyden er 217 meter når vingetippen peker oppover. Orderud forteller at det er bygget snart sju vindturbiner på Engerfjellet.

– Jeg har selv sett bildet det er snakk om, og jeg har ingen grunn til å tro noe annet enn at det er ekte, sier lederen for vindkraftverket.

Etter at Orderud så bildet, ble han nysgjerrig på hvor langt det er fra vindparken til Gardermoen.

– Vi bruker helt nøyaktige kart. Jeg målte fra den turbinen som er montert nærmest Gardermoen. Da er det tre mil i luftlinje til flyplassen, opplyser han.

Luftlinje kan man også sjekke på Google Maps. Ved å høyreklikke på stedet, i dette tilfellet Odal Vind- Engerfjellet Vindkraftverk, og velge «mål avstanden» og så trykke på stedet hvor flyspotter Peder Mathisen befant seg, får vi opp at det er 28,5 kilometer.

Det er omtrent tre mil i luftlinje fra vindparken til Gardermoen. Foto: Skjermdump, Google Maps.

Orderud har fått flere meldinger fra folk som har sett turbinene fra luften.

– Folk er trolig ikke vant med å se vindturbiner på innflyginger i Norge. I andre land er dette et vanlig syn.

Den siste turbinen er planlagt å være ferdig på vårparten i 2022.

Ikke så opptatt av engasjement

Peder Mathisen, mannen bak bildet, synes debatten rundt bildet er merkelig.

– Jeg bryr meg ikke så mye om at bildet har skapt engasjement. Jeg skjønner ikke hvorfor akkurat dette har gått viralt. Det har jeg null forståelse for. Jeg tok bildet fordi flyet var fint.

Mathisen har ingen planer om å slutte med å ta bilder av fly.

– Jeg kommer til å fortsette å fotografere selv om bakgrunnen er endret, sier han.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?