Politiet og FHI advarer mot hjemmetester
Både politiet og Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot å kjøpe korona-hjemmetester på nettet. Politiet kaller det svindel og FHI frykter at testene skal gi falsk trygghet.
«NEI, DU KAN IKKE TESTE DEG SELV!» var den klare beskjeden Politiets nettpatrulje – Sør-Vest kom med på Facebook 25. mars. I innlegget skriver nettpatruljen at de i det siste har fått tips om flere som selger korona-hjemmetester via sosiale medier eller egne nettsider:
Dette er svindlere som forsøker å utnytte folks usikkerhet og redsel. Testene fungerer ikke, og den eneste måten å bli testet på i Norge, er gjennom helsevesenet.
Politiet delte også bilder fra en Facebook-side som selger hjemmetester. Politiførstebetjent i nettpatruljen i Sør-Vest politidistrikt, Roald André Møskeland, forteller at Facebook-siden nå er anmeldt.
– Vedkommende som står bak siden har tilbudt testene i Facebook-grupper for kjøp og salg i Rogaland, sier han til Faktisk.no.
Annonserte på sosiale medier
Politiet rapporterte siden til Facebook, og den er ikke lenger aktiv. Siden ble opprettet 21. mars og har hatt to annonser på Facebook, Instagram og Messenger.
Det var ikke opplyst om hvem som sto bak siden, men både postadresse og telefonnummer var oppgitt. Telefonnummeret er registrert på en mann i Rogaland
Mannen ønsker å være anonym, men forteller til Faktisk.no at han skulle kjøpe tester til seg selv og familien fra Kina. Siden det ikke gikk an å kjøpe færre enn 100 tester, hadde han en del til overs.
– Disse ville jeg tilby vennene mine på Facebook. Jeg hadde ikke tenkt å selge flere enn dem jeg hadde til overs, sier mannen.
– Men du opprettet jo en egen Facebook-side du skulle selge fra?
– Ja, jeg gjorde det. Men jeg har ikke fått noen bestillinger med unntak av fra noen venner, sier mannen.
Han opplyser til Faktisk.no at Facebook allerede hadde tatt ned siden da han selv skulle gå inn og slette den.
Politiet: Ren svindel
Politiførstebetjent Roald André Møskeland er ikke nådig i sin beskrivelse av denne formen for netthandel:
– Dette er ren svindel. Folk som bestiller og betaler for dette, vet jo ikke om de kommer til å få noe som helst i posten. Enten får de ingenting eller så får de bare søppel, sier han.
– Er det forbudt å selge slike hjemmetester?
– Hvis man selger det bare for å få vinning og bruker falske opplysninger, er det straffbart, svarer Møskeland.
Mannen som forsøkte å selge hjemmetester fra Facebook, skjønner ikke hvorfor politiet påstår at testene er ren svindel:
– Hvis det er noen som blir svindlet her, så er det jo meg. Det er jo jeg som har betalt for dem, sier han.
– Jeg har tenkt å prøve ut testene på noen som har fått påvist korona. Hvis de fungerer, så fungerer de. Jeg har ingen anelse om de virker, og det skrev jeg på Facebook også.
Les Faktisk.no sine råd når du skal handle på nett:
Slik avslører du nettbutikker som vil lure deg
– Mye tull til salgs
Også Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot hjemmetesting av koronavirus:
– Jeg er veldig skeptisk til denne typen testing. Det kan være mye tull som selges, og vi vet ingenting om kvaliteten på disse testene, sier Anne-Marte Bakken Kran, overlege ved FHI.
Hun forklarer at helsemyndighetene ikke har kapasitet til å prøve ut hjemmetestene som selges. Derfor kan man heller ikke vite om noen av testene faktisk har bra kvalitet.
Facebook-siden som politiet i Sør-Vest advarte mot, selger to typer tester. Her kan man både bestille tester som bruker blodprøver og tester hvor man tar prøver fra nese og svelg med vattpinner (PCR).
– Testene i blod påviser antistoffer som tegn på kroppens immunrespons mot viruset, mens med testene fra nese og svelg, påvises viruset, forklarer Kran.
Helsevesenet i Norge bruker den siste måten å teste på, og prøvene blir analysert i laboratorium. Dette er ikke noe man bør prøve på hjemme, ifølge Kran:
– Det er en viss fare for at man ikke klarer å ta prøven skikkelig. Dessuten er kvaliteten på analysene som utføres i laboratoriet langt bedre enn de enkle testene som kan utføres hjemme, sier hun.
Frykter falske negative svar
De fleste hjemmetestene FHI kjenner til, er imidlertid blodprøver. Det reklameres med at man ved å ta en blodprøve, i løpet av bare ti minutter kan finne ut om man er smittet av koronavirus eller ikke. Så enkelt er det ikke, ifølge Kran:
– Selv om noen av testene nok kan påvise antistoffer mot viruset fem–seks dager etter at man har blitt smittet hos enkelte, er det bare en liten andel som vil bli positive så tidlig i forløpet, sier hun.
– Dette kan føre til at man får et negativt svar som ikke er reelt. Dette kan gi en falsk trygghet og bidra til å øke smittespredningen.
Ifølge Kran ta det ta så mye som tre uker fra man begynner å få symptomer til viruset gir utslag på blodprøver.
FHI skal i samarbeid med Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser (Noklus) nå i gang med å prøve ut noen av hurtigtestene som er på markedet.
Når det er gjort, kan det bli aktuelt å bruke noen typer hurtigtester i tillegg til testene som allerede er i bruk. Dette vil imidlertid skje i regi av helsevesenet, og ikke med tester som enkeltpersoner selv kjøper på nettet.
– Hvis hurtigtestene har god nok kvalitet, kan de brukes på dem som har hatt milde symptomer for å finne ut om de faktisk har hatt korona, sier Kran.
– Personer som har alvorlige symptomer skal fortsatt testes på vanlig måte, understreker hun.
Lurer du på hvor mange som blir testet? Les mer om det her: