Faktisk.

Blogg­inn­legg sprer feilin­for­masjon om vaksiner

Et blogginnlegg sprer uriktige påstander om utviklingen av en korona-vaksine. Blant annet fremstilles historien til en amerikaner som fikk bivirkninger etter å ha vært med i utprøvingen av vaksinen, feil.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

«Gud være med dere som tenker ta den nye Covid-19 vaksinen – dere vet ikke hva dere gjør…» er tittelen på et innlegg på bloggen Are og Kiri: Mot strømmen. I det mye delte innlegget kommer den kjente vaksine-motstanderen Are Hegrand med flere feilaktige påstander om korona-vaksinen som er under utvikling og andre vaksiner.

Foto: Skjermbilde fra Facebook.

Blogginnlegget har ifølge analyseverktøyet CrowdTangle fått over 1200 delinger, nesten 2500 kommentarer og nærmere 3700 reaksjoner siden det ble publisert 8. juni. Flest interaksjoner har det fått i Facebook-gruppen «ERNA MÅ GÅ AV!», hvor medlemmene friskt diskuterer statsminister Erna Solberg (H) og hennes regjering.

Are Hegrand og samboeren Kiri Rainha er sentrale profiler i det norske anti-vaksinemiljøet. Hegrand er en av administratorene av Facebook-gruppen «Vaksineaksjon.no - Vaksineinformasjon for den bevisste», som er kjent for å spre konspirasjonsteorier om vaksiner.

Som kilde for blogginnlegget oppgir Hegrand en artikkel fra Children´s Health Defense, som er ført i pennen av den kjente amerikanske vaksinekritikeren Robert F. Kennedy jr. Faktisk.no har tidligere skrevet om Kennedy og organisasjonen han leder i en faktasjekk om Gardasil-vaksinen.

Fire fikk bivirkninger

Blogginnlegget til Hegrand følger en vanlig oppskrift vaksine-motstandere bruker for å spre frykt for vaksiner. Det påstås at vaksiner ikke er trygge, og at alvorlige bivirkninger holdes skjult av vaksine-produsenter og mediene. I tillegg brukes enkeltpersoners opplevelser gjerne som «bevis» for at vaksiner er farlig.

I denne artikkelen skal vi se på noen av påstandene i blogginnlegget. Vi starter med et amerikansk vaksineforsøk og historien til Ian Haydon. Han var en av 45 personer som var med i utprøvingen av korona-vaksinen til bioteknologi-selskapet Moderna.

I blogginnlegget skriver Hegrand:

Amerikaneren Ian Haydon var blant de 15 frivillige personene som stilte til uttesting av vaksinen fra foretaket Moderna. Hele 3 av testpersonene opplevde alvorlige bivirkninger, som betyr at de enten måtte få medisinsk assistanse eller at de ble innlagt på sykehus.

Moderna har sendt ut en pressemelding som bekrefter at fire av forsøkspersonene fikk bivirkninger. Forsøkspersonene var delt inn i tre ulike grupper som fikk forskjellig dosering av vaksinen.

Vaksineforsker Even Fossum ved Rikshospitalet forklarer at det ved utprøving av en vaksine er viktig å finne ut hvor mye av vaksinen som må gis for at den vaksinerte skal sette i gang i en immunrespons, samtidig som at vaksinen er trygg.

– De tre personene som omtales i blogginnlegget fikk den høyeste dosen med vaksine. Ved den laveste dosen ble det ikke registrert noen alvorlige bivirkninger, mens én person som fikk en mellomdose, fikk forbigående kraftig hevelse på infeksjonsstedet. Den høyeste dosen vil derfor ikke brukes til videre utprøving av vaksinen, oppsummerer Fossum.

Ble syk etter vaksineforsøk

Ian Haydon, som er forsøkspersonen som er omtalt i bloggen, har latt seg intervjue av det amerikanske nettstedet STAT, som skriver om helse, medisin og forskning. I intervjuet bekrefter han at han var en av de tre som fikk bivirkninger etter å ha fått den høyeste dosen i utprøvingen av vaksinen til Moderna.

Haydon sier også at han fortsatt har stor tro på vaksinen, til tross for at fikk alvorlige bivirkninger. Han har også skrevet om erfaringene sine på Twitter.

Ian Haydon fikk bivirkninger etter å ha vært med i utprøvingen av en ny vaksine mot koronaviruset. I et intervju med det amerikanske nettstedet STAT, sier han at han fortsatt tror på vaksinen. Foto: Skjermbilde fra STAT.

Amerikanske helsemyndigheter opererer med fire alvorlighetsgrader av bivirkninger for voksne som er med i frivillige vaksineforsøk. Bivirkningene Haydon og de andre tre fikk, er klassifisert som grad tre; alvorlig, men ikke potensielt livstruende.

I intervjuet med STAT forteller Haydon inngående om det som skjedde etter at han fikk den andre vaksinedosen. Han fikk høy feber, var kvalm og musklene verket. Haydon oppsøkte sykehus, men ble ikke innlagt. Etter å ha kommet hjem igjen, besvimte han, men fulgte ikke Modernas råd om å oppsøke sykehuset på nytt.

Haydon sier til STAT at han følte seg bedre etter noen dager, og at han ikke har fått varige mén. Selv om han aldri har vært så syk før, angrer han ikke på at han ble med på vaksineforsøket.

Visste ikke om det var bivirkninger

Hegrand påstår at Moderna forsøkte å legge lokk på hendelsen ved å fortelle Haydon at disse symptomene ikke kunne ha noe med vaksinen å gjøre. Videre i blogginnlegget står det:

Ikke bare det, men Moderna ville også ha Hadyon til å stå fram på fjernsyn og erklære ovenfor offentligheten, deriblant selskapets aksjeeiere, at vaksineforsøket hadde vært en suksess. Og ganske riktig, da Haydon senere dukket opp på fjernsyn, hadde han og TV-teamet blitt enige om at bivirkningene ikke skulle nevnes.

Da Haydon ble intervjuet av CNN 7. mai, ble han spurt om han fikk trøbbel eller hvilke utfordringer han har hatt etter at han fikk den andre dosen med vaksine.

– Jeg følte meg ganske bra under forsøket. Jeg følte meg litt miserabel etter den andre dosen, men det gikk over og jeg føler meg bra nå, svarte han.

Faktisk.no har spurt Haydon hvorfor han ikke nevnte bivirkningene i TV-intervjuet. Han forklarer at årsaken var at han på det tidspunktet ikke visste om det var bivirkninger av vaksinen, eller noe annet som hadde gjort han syk.

– Jeg bor i en by med mange koronatilfeller og var antatt smittet av korona da jeg oppsøkte sykehus med feber. Jeg ble testet for korona, men både den og tester for andre smittsomme sykdommer viste seg å være negative, skriver Haydon i en melding til Faktisk.no.

– Grunnen til at jeg ikke snakket om disse symptomene 7. mai, var at jeg på det tidspunktet ikke visste årsaken. Så fort jeg ble klar over at det var bivirkninger av vaksinen, snakket jeg om det offentlig, også på CNN.

Haydon avviser at Moderna har bedt han om å tie om bivirkningene:

– Ikke på noe tidspunkt ble jeg bedt om å holde munn, og ingen har noen gang fortalt meg hva jeg skal si.

Are Hegrand har fått mulighet til å kommentere det som kommer fram i denne artikkelen, men har ikke svart Faktisk.no.

9 prosent fikk bivirkninger

Hegrand mener andelen som fikk alvorlige bivirkninger i vaksineforsøket var uakseptabel høy:

Under uttestingen av Modernas koronavaksine opplevde altså hele 20 prosent av studieobjektene alvorlige bivirkninger.

Det er ikke helt presist. Totalt sett var det 9 prosent (4 av 45) av deltakerne i uttestingen som fikk alvorlige bivirkninger. I gruppen som fikk høyest dose var andelen som fikk bivirkninger 20 prosent (3 av 15).

Etter dette har Moderna sluttet å bruke den høyeste dosen i den videre utprøvingen av vaksinen.

Les også denne faktasjekken om korona-vaksine:

Endrer ikke arvematerialet

I blogginnlegget kommer Hegrand også med andre påstander om en korona-vaksine som er under utprøving:

Sjokkerende nok vil denne vaksinen etter all sannsynlighet bli basert på genteknologi, og det betyr at den vil kunne forandre arvematerialet hos de vaksinerte.

Dette er feil, ifølge vaksineforsker Even Fossum. Han er også en av bidragsyterne til Vaksinebloggen, som kommer med forskningsbasert informasjon om vaksiner.

– At en vaksine er basert på genteknologi, betyr ikke at den kan forandre arvematerialet hos vaksinerte, skriver Fossum i en e-post til Faktisk.no.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er nå 16 vaksinekandidater under utprøving på mennesker, mens 125 andre er under utvikling. I blogginnlegget skriver Hegrand om vaksinen til Moderna, som er i ferd med å utvikle en såkalt mRNA-vaksine.

Messenger RNA eller mRNA kan ifølge Fossum sammenlignes med en oppskrift som beskriver hvordan en del av SARS-Cov-2 viruset skal lages. Når vaksinen settes i armen vil muskelcellene produsere denne delen av viruset, og den vaksinerte vil sette i gang immunresponser som kan beskytte mot sykdom.

– En av hovedgrunnene til å bruke mRNA er nettopp at det ikke er noen mulighet for at arvematerialet blir forandret, forklarer Fossum.

Går raskere enn vanlig

I blogginnlegget hevder Hegrand at de som utvikler vaksiner mot koronaviruset kommer til å fremskynde vaksinen på bekostning av uttestingen:

Jeg mener, det er jo ikke bare det at vi har kommet kort rent teknologisk på dette feltet, men de tenker jo også å framskynde vaksinen på bekostning av uttestingen (!) Det betyr at vi kommer til å ane fint lite om konsekvensene av å ta denne vaksinen.

Dette er ikke helt presist, ifølge Fossum. Han forklarer at en vaksine vil måtte gjennomgå omfattende utprøving før den eventuelt blir godkjent, og at den må vise seg å være både sikker og effektiv. Men:

– I en pågående pandemi vil det alltid være en avveining om hvor langvarige testene vil kunne være for at vaksinen fortsatt skal kunne være til nytte om den blir godkjent, skriver vaksineforskeren til Faktisk.no.

– Utprøvning vil derfor gå raskere enn normalt, hvilket vil gi mindre informasjon om potensielle bivirkninger over tid.

Gode resultater av HPV-forsøk

Vaksinemotstandere hevder ofte at myndighetene fører sin egen befolkning bak lyset ved ikke å opplyse om hvor farlig vaksiner kan være. Det gjør også Hegrand i blogginnlegget:

Tidligere på 2000-tallet ga norske myndigheter legemiddelgiganten Merck tilgang til et helt alderssegment av norske jenter, slik at Merck kunne teste ut sin eksperimentelle HPV-vaksine Gardasil. Ingen fikk vite at dette i realiteten var et kjempe-eksperiment. Det er kriminelt, intet mindre! 

Sveinung Wergeland Sørbye er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Han opplyser til Faktisk.no at HPV-vaksinen har vært prøvd ut i mange studier.

– Allerede i 2002 deltok cirka 5500 unge kvinner i Norden i den kliniske studien FUTURE II, utprøvingsstudien til HPV-vaksinen Gardasil. Deltakelse i studien var frivillig, og jentene visste at de enten ville få den ekte vaksinen eller placebo, skriver Sørbye i en e-post.

I Norge deltok 1698 kvinner mellom 18 og 26 år i studien. Vaksinen viste seg imidlertid å være så effektiv at studien måtte avbrytes. Det var for mange av jentene som hadde fått placebo som hadde fått celleforandringer sammenlignet med dem som hadde fått vaksinen, at det ville være uetisk å fortsette. Alle som hadde fått placebo fikk deretter tilbud om ekte vaksine.

Selv om den formelle delen av studie er over, følges kvinnene fremdeles gjennom Kreftregisteret med tanke på langtidseffekter av HPV-vaksinen. Ifølge en nylig publisert studie beskytter Gardasil-vaksinen fortsatt deltagerne i FUTURE II-studien, 14 år etter at de fikk vaksinen.

Les også denne faktasjekken om HPV-vaksinen:

Are Hegrand har fått mulighet til å kommentere det som kommer fram i denne artikkelen, men har ikke benyttet seg av muligheten.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?