Faktisk.

Det finnes ikke bevis for at C-vitamin hjelper mot korona­vi­ruset

Flere nettsteder har spredd udokumenterte påstander om at det nye koronaviruset kan behandles eller forebygges med vitamin C.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

«Kinas ”hemmelige” våpen mot corona-virus» er tittelen på et innlegg publisert på det alternative helsenettstedet tv-helse.no 27. februar. Det hemmelige våpenet skal være vitamin C.

I ingressen stiller nettstedet spørsmål ved hvorfor man ikke kan lese i pressen at Kina allerede bruker høye doser med vitamin C, for å forebygge og behandle covid-19 koronavirus.

Kilden for denne påstanden er Andrew Saul, som kaller seg selv for «The Megavitamin Man». Han står blant annet bak nettsiden doctoryourself.com. Nettstedet har publisert en rekke artikler om at høye doser vitamin C kan hjelpe mot flere sykdommer, inkludert kreft.

Skjermdump: tv-helse.no

Det finnes noe forskning på bruk av høye doser C-vitamin som tilleggsbehandling for kreftpasienter, men behandlingsformen er ikke bevist å fungere, ifølge Cancer Research UK, og Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).

Faktisk.no har skrevet mer om det nye koronaviruset i denne artikkelen:

Obskur medisingruppe

Ifølge tv-helse.no mottar Saul jevnlige oppdateringer om virusutviklingen i Kina, fordi han er medlem av den medisinske gruppen «Medical and Scientific Advisory Board to the International Intravenous Vitamin C China Epidemic Medical Support Team».

Selv om tittelen har en offisiell klang, finner Faktisk.no lite informasjon om gruppen. Faktisk.nos søk på Google og DuckDuckGo viser at de fleste treffene er på nettsider som promoterer alternative helsenyheter, og på ulike kontoer i sosiale medier. Lederen for teamet er Richard Z. Cheng, som styrer et helsesenter med fokus på «integrativ» medisin, ifølge senterets nettsider.

Skjermdump: Doctoryourself.com, Andrew Sauls nettsted

I artikkelen på tv-helse.no vises det til at det skal ha blitt satt i gang tre kliniske forsøk for å undersøke effekten vitamin C har på koronaviruset i Kina. Ett av forsøkene er lastet opp hos clinicaltrials.gov, som er verdens største database for slike studier og drives av den amerikanske staten. Det står imidlertid tydelig på nettsiden at en slik opplastning ikke betyr at forsøket er blitt vurdert av amerikanske myndigheter.

Selv hvis de tre forsøkene skulle vise seg å være reelle, beviser ikke det at vitamin C kan kurere eller hjelpe i behandlingen mot koronavirus. 2. mars publiserte tv-helse.no et nytt innlegg om tematikken med tittelen «Coronavirus - vitamin C dreper virus».

Flere omtaler

I tillegg til tv-helse.no har også nettstedet caluna.no skrevet om koronaviruset og C-vitamin. I artikkelen «C-vitamin er selvforsvar mot korona» er nettstedet riktignok tydelig på at vitaminet ikke er en kur mot viruset, og at det ikke er vitenskapelig bevist å ha en effekt. Caluna skriver likevel at «foreløpig er C-vitamin det beste vi har».

Skjermdump: Caluna.no

I et Facebook-innlegg som har fått over 200 delinger, stilles det også spørsmål ved hvorfor Kinas bruk av C-vitamin til koronavirusbehandling ikke dekkes i norsk presse.

Fullstendig udokumentert

Det finnes ikke vitenskapelig belegg for at vitamin C hjelper mot det nye koronaviruset. Folkehelseinstituttet (FHI) nevner ikke vitaminet i sin omtale av viruset. Det eneste FHI skriver om behandling av sykdommen, er følgende:

«Det finnes ingen spesifikk behandling mot sykdommen.»

Verdens helseorganisasjon (WHO) skriver at det foreløpig ikke finnes noen behandling for å forebygge eller behandle det nye koronaviruset, men at enkelte spesifikke behandlingsformer undersøkes, og skal testes gjennom kliniske studier.

Finansnettstedet CNBC skriver at WHO har avvist en rekke uriktige påstander om det nye koronaviruset, inkludert påstander om at hvitløk, sesamolje og C-vitamin skal kunne stoppe sykdommen.

Todd Ellerin, lege og direktør for smittsomme sykdommer ved South Shore Hospital i Weymout, skriver på Harvard-universitetets medisinske nettside at det ikke er dokumentert at vitamin C hjelper mot korona-viruset.

Det amerikanske faktasjekknettstedet factcheck.org har også faktasjekket påstander om at C-vitamin kan stoppe eller behandle koronaviruset. Konklusjonen deres er at det ikke finnes noen holdepunkter for dette.

Tilsvar

Faktisk.no har vært i kontakt med Caluna og tv-helse.no. Ernæringsterapeut Nina Husø i Caluna skriver følgende i et tilsvar til Faktisk.no:

Nei, det er ikke vitenskapelig belegg for at C-vitamin hjelper mot koronaviruset, men vi vet at C-vitamin kan bekjempe virus. Da det enda ikke finnes en kur for koronaviruset kan vi derfor si at i dag er vitamin-C er det beste vi har. 

Vi sier også at det ikke er en kur mot viruset. Ekstra C-vitamin vil styrke kroppen ved en virusinfeksjon. Det kan for eksempel føre til at man raskere blir frisk. C-vitamin er helt ufarlig, og kan derfor være verdt å prøve om man blir syk.

Søker man i Pubmed finner man flere studier som viser at C-vitamin bekjemper virus. Det er også linker nederst i Caluna sin artikkel som viser det samme.

"Koronavirus refererer til en familie på syv kjente virus som kan smitte mennesker, alt fra forkjølelse til alvorlig akutt respirasjonssyndrom (SARS) og det enda dødeligere Midt-Østen respirasjonssyndrom (MERS).

Navnet kommer fra virusets form, som under et mikroskop ser ut som en klatt omgitt av kronlignende pigger.”

Redaktør Birthe Storaker i tv-helse.no har skrevet et langt tilsvar til Faktisk.no. Her kan det leses i sin helhet.

Storaker skriver blant annet at store doser C-vitamin har vært brukt mot alle slags virus i snart 80 år, og at det er «ille at etablerte forskere ikke er orientert om dette». Nettstedet hevder C-vitamin «tar knekken på alle slags virus».

Nettstedet har besvart ulike passasjer av denne artikkelen. Der det er nødvendig for kontekst, er de aktuelle passasjene fra Faktisk.no tatt med over tilsvaret i kursiv.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?