Faktisk.

Dette vet vi om skole­an­grepet

I sosiale medier spres det videoer og bilder av det som skal vise drepte sivile inne i en skole nord i Gaza. Faktisk Verifiserbar har geolokalisert skolen.

Ved denne skolen nord i Gaza forteller to ikke navngitte personer at israelske soldater skal ha skutt folk på kloss hold. Skjermdump, Al Jazeera

Videoer og bilder som viser døde mennesker og store materielle skader på en skole i Gaza er blant det som nå spres blant brukere i sosiale medier.

I en post på Instagram står det for eksempel at det israelske militæret massakrerte familier, også babyer, som søkte tilflukt der.

Faktisk.no har fått en rekke spørsmål fra lesere som lurer på om dette stemmer.

Dette er blant påstandene som blir spredt i sosiale medier om det som skjedde på en skole nord i Gaza. Skjermdump, Instagram

Har geolokalisert skolebygg

Onsdag 13. desember publiserte den arabiske TV-kanalen Al Jazeera en videoreportasje med en rekke klipp fra et skolebygg i Jabalia. Videoen ble blant annet publisert på X, tidligere Twitter, både på den engelskspråklige kontoen og på den palestinske.

Skolen skal være Shadia Abu Ghazala, nord i Gaza. I reportasjen vises det klipp både fra utsiden og innsiden.

Man kan se at fasaden er skutt på, og man får se utbrente klasserom. Det er minst to døde personer som er filmet.

Faktisk Verifiserbar har funnet en gammel video fra skolens egen Facebookside som viser hvordan skolen så ut tidligere. De har hentet ut bilder fra denne for å kunne sammenligne med videoen som ble postet 13. desember.

Det øverste bildet er hentet fra skolens Facebookside. Det nederste er et satellittbildet fra Google Maps.

Ved å se sammenlikne videoen og bildene under her, ser man de samme kjennetegnene i bakgrunnen (Faktisk.no har valgt å sladde ansiktene på kvinnene på bildene, fordi vi ikke kjenner identiteten deres):

Trolig døde i over en uke

Den første videoen vi har sett fra skolen er publisert av Al Jazeera Palestine på X, onsdag 13. desember. En annen video, som er fra samme sted, er publisert samme dag på den pro-palestinske Telegramkontoen Activist Hamza Al-Masry.

Ifølge X-kontoen Gaza Report var det intense trefninger i nærheten av den aktuelle skolen 4. desember. Det israelske forsvaret opplyser at de skal ha operert i Jabalia, altså i det omtalte området, på samme tid.

Faktisk Verifiserbar har kontaktet Inge Morild, patolog og professor emeritus ved Universitet i Bergen, og spurt om det er mulig å si noe om hvor lenge likene kan ha ligget inne på skolen. Morild sier at likene viser tydelige tegn på forråtnelsesforandringer.

Han anslår, med en viss grad av usikkerhet, at de må ha vært døde i rundt ti dager.

Fortalte at folk ble skutt på kloss hold

I reportasjen ser man at det er satt opp noe som ligner på telt, noe som kan tyde på at folk har hatt tilhold her over tid. Man kan også se at det ligger madrasser og puter på gulvet.

Al Jazeera har snakket med to ikke-navngitte personer, en kvinne og en mann. De påstår at israelske soldater har skutt og drept menn, kvinner og barn – på kloss hold. Dette skal ha vært personer som hadde søkt tilflukt i skolebygget.

Kvinnen forteller blant annet at hun så israelske soldater ta alle mennene, og at de gikk inn i klasserommene og skjøt. De skal ha drept en mor sammen med åtte barn, i tillegg til mannen hennes og hennes fetter og kusine. Den ikke navngitte kvinnen hevder at til og med nyfødte barn ble skutt mot.

Det har ikke vært mulig for Faktisk.no å verken bekrefte eller avkrefte disse vitneskildringene.

I tillegg til å gå gjennom Al Jazeeras video, har Faktisk Verifiserbar undersøkt videoen publisert på Telegramkontoen Activist Hamza Al-Masry. Denne videoen er også fra skolebygget, og det er mulig å kjenne igjen de to likene fra videoen som Al Jazeera postet.

Den ene personen som blir intervjuet sier at bygget ikke er utsatt for missil- eller rakettangrep fra luften. Han mener skadene kommer fra israelske soldater på bakken.

Ut ifra bildene som til nå er publisert, er det ikke mulig å fastslå hva som har forårsaket skadene.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?