Faktisk.

Asylsøker sparket 9-åring i hodet som «hevn» for avslag på asyl

hovedbilde
Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix

Påstand

Sparket 9-åring i hodet som «hevn» for avslag på asyl

Document.no. Document.no, 06.07.2017

Konklusjon

Ifølge dommen sparket den syriske asylsøkeren helt umotivert ni-åringen i ansiktet. Men det står ikke noe verken i dommen eller i tiltalen om at han gjorde det fordi han hadde fått avslag på asylsøknaden. Mannen var imidlertid sint fordi han følte at han ikke hadde fått hjelp av Migrationsverket. Han hadde også ifølge dommen sagt at han skulle gå ut på byen og drepe noen om de ikke hjalp han.

Påstanden er delvis sann.

I en artikkel på Document.no omtales en dom mot en 30 år gammel syrisk asylsøker. I artikkelen står det:

Den 30 år gamle asylsøkende syreren NN (navnet er fjernet av Faktisk.no) sparket en ni år gammel jente i ansiktet som hevn for at han ikke fikk asyl i Sverige.

Document.no skriver videre at politiet i starten mente det dreide seg om et mislykket ransforsøk. 30-åringen selv hevdet at de to hadde krasjet på fortauet, men i rettssaken kom det ifølge Document.no fram at han hadde sparket ni-åringen, og at motivet slettes ikke var ran av mobiltelefon.

Mannen hadde like før han sparket jenta blitt avvist av en ordensvakt i resepsjonen på Migrationsverket i Boden. Document.no skriver:

Han hadde fått avslag på asylsøknaden. Han hadde oppført seg truende og sagt at hans eneste måte å få hjelp på var å gå ned til byen og myrde noen. Securitasvakten ringte politiet, men der var ingen tilgjengelig.

Videre skriver Document.no:

Anklageren Ulla-Karin Lindström mente at NN hadde begått mishandlingen med overlegg og at motivet var «hevn» for avvist asylsøknad. Hun la ned påstand om utvisning og fem års forbud mot å reise inn igjen i Sverige.

Ikke nevnt i dommen eller tiltalen

Faktisk.no har lest dommen fra Luleå tingsrätt. Der står det ingenting om at mannen hadde fått avslag på asylsøknaden, og at det var dette som var motivet hans for å sparke jenta. Det er imidlertid referert til forklaringen til ordensvakten i resepsjonen på Migrationsverket:

Rundt 12-tiden den aktuelle dagen forlot NN i all hast Migrationsverkets lokaler i en opprørt tilstand fordi han hadde blitt nektet å flytte til Gøteborg siden han ikke kunne opplyse en adresse hvor han skulle bo. Før han raste ut av lokalene, sa han på engelsk at om de ikke hjalp han, så skulle han gå ut på byen og drepe noen.

Aktor i saken, Ulla-Karin Lindström, er på ferie og derfor ikke tilgjengelig for kommentar. Sjefadministrator i Åklagarkammaren i Luleå, Katia Olsson, opplyser følgende til Faktisk.no:

I tiltalen står det ingenting om at han hadde fått avslag på asylsøknaden. Det står hva han har gjort, men ingenting om hvorfor.

– Hevn mot Migrationsverket

Avisa NSD har omtalt saken flere ganger. Heller ikke de skriver at det var en direkte sammenheng mellom avslaget på asylsøknaden og at mannen sparket jenta:

Asylsøkeren som er tiltalt for å ha sparket ni-åringen i Boden, skal ha gjort det som en hevn mot Migrationsverket.

Videre skriver avisen:

Tidligere samme formiddag som den mistenkte mishandlingen skjedde, hadde den nå tiltalte blitt avvist av en Securitasvakt fra Migrationsverkets resepsjon. Den tiltalte hadde fått avslag på asylsøknaden, og hadde ikke noe sted å bo.

Dømt til fengsel

I sin sak har Document.no også lenket til nettstedet Fria Tider. Der framstilles saken på samme måte som hos det norske nettstedet:

NN fra Syria dømmes nå for å ha sparket en ni år gammel svensk jente i hodet som hevn for at han ikke fikk asyl i Sverige.

Mannen ble dømt til fengsel i tre måneder. Han må også betale 9200 kroner i oppreisning til jenta. 30-åringen kan ifølge NSD ikke utvises til Syria fordi det er krig der.

Tilsvar

Journalist Hanne Tolg i Document.no gir følgende kommentar i en e-post:

Vi viser til den svenske avisen NSD som konkluderte: «Den asylsökande mannen, som åtalas för att ha sparkat nioåringen i Boden, ska ha gjort det som en hämnd mot Migrationsverket». Som følge av Securitasvakt Anders Byströms forklaring da gjerningsmannen hadde sagt: «Måste ner på stan för att begå brott eller mord för att få hjälp». Avisen NSD la til at: «Den åtalade hade fått ett avvisningsbeslut hade inte något boende».

Securitassvakten ringte politiet fordi han trodde at NN (navnet fjernet av Faktisk.no) ville utøve vold, hvilket han gjorde. Motivet for sparket var klart. Han ville hevne seg. Tiltalen viste at han også hadde søkt asyl i Danmark, Østerrike og Tyskland, men fått avslag og var blitt «sperret» i henhold til Dublin-avtalen.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?