Faktisk.

Dette bildet er gammelt og tatt ut av sammenheng

Bildet har sirkulert på nettet i årevis og er ikke tatt i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina i 2022. I tillegg er det iscenesatt.

Mange har delt dette bildet i forbindelse med krigen i Ukraina. Bildet er flere år gammelt, og fremstår som reklame for det ukrainske forsvaret. Foto: Dmitry Muravsky.

På bildet ser man to barn bakfra, en gutt med et lekevåpen på ryggen, og ei jente med en tøykanin i hånden. De står og ser på to militære kjøretøy med ukrainske flagg. Soldatene i panservognene vinker til barna, mens gutten gjør honnør tilbake.

Bildet er hyppig delt i sosiale medier etter at Russland invaderte Ukraina natt til 24. februar. Oppfatningen er at bildet viser barn som hyller ukrainske soldater som er på vei til fronten for å krige.

Det rørende bildet er spredt over hele verden, også blant nordmenn. Tidligere statsminister og utenriksminister i Sverige, Carl Bildt, er blant dem som har delt bildet i forbindelse med krigen i Ukraina:

Tidligere statsminister og utenriksminister i Sverige, Carl Bildt, er blant dem som har delt bildet i den tro at det er tatt i Ukraina nå. Skjermdump: Twitter.

«Det er bilder som vil være med oss i lang tid», skriver den tidligere politikeren på Twitter.

Delingen hans har fått nesten 46 000 reaksjoner og blitt videredelt over 8000 ganger.

Bildet dukket opp i 2016

Problemet er at bildet ikke er tatt nå nylig, men for flere år siden.

Ved hjelp av et omvendt bildesøk ser man raskt at bildet ble delt på Twitter allerede i 2016.

Bildet dukker også opp i en artikkel på det ukrainske nyhetsnettstedet 5.ua publisert 23. mars 2016.

I tillegg kan man finne det spesielle fotografiet i et bildegalleri som ble publisert i 2016. I bildeteksten står det at fotografiet opprinnelig ble publisert på Facebook av forsvarsdepartementet i Ukraina. Tittelen på bildeserien er «Krigsbarn» og fotografen er Dmitry Muravsky.

Søker man opp Muravsky på Facebook, finner man det aktuelle bildet. Det ligger i et album sammen med 18 andre bilder. Der ser vi også at bildene ble publisert 22. mars 2016.

Fotografiet er altså minst seks år gammelt, og det er ikke tatt i forbindelse med den nylige invasjonen av Ukraina.

Bildet er iscenesatt

Flere faktasjekkere har konkludert med at bildet er gammelt, blant annet BBC, Reuters og PolitiFact.

Men, det dukker opp noe annet interessant hvis man graver litt dypere etter informasjon om bildet.

Søker man på det ukrainske navnet på fotografen på google, dukker det opp en artikkel fra 2016 hvor det står at bildet er iscenesatt.

Artikkelen peker blant annet på at den samme jenta er på flere bilder, men har på seg ulike klær. Lua og skoene er derimot de samme som på bildet som nå spres på sosiale medier.

Det kan også se ut som om de samme seks soldatene som vinker, dukker opp flere ganger. Den samme tøykaninen er også med på et av de andre bildene.

Den samme jenta ser ut til å være på dette bildet. Jakken hennes er byttet ut, men skoene og lua er de samme. Det kan også se ut som om det er de samme seks soldatene på dette bildet. Foto: Dmitry Muravsky.

Det er altså mye som tyder på at det virale bildet av de to barna er iscenesatt, og at det ble tatt som reklame for den ukrainske hæren. Det er med andre ord ikke et journalistisk fotografi fra krigen i Ukraina i 2022.

PolitiFact skriver at det ukrainske forsvaret kunngjorde i 2016 at fotografen ikke fikk fortsette etter anklager om at bildene han tok var iscenesatte.

ukrainefacts.org kan du lese faktasjekker om krigen publisert av faktasjekkere i mange ulike land.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?