Faktisk.

«The Ghost of Kyiv» er ikke bekreftet død (eller levende)

Både Nettavisen og flere utenlandske medier meldte at «The Ghost of Kyiv» var død. Men den myteomspunnede ukrainske jagerflypiloten er hverken bekreftet død eller levende.

«The Ghost of Kyiv» er høyst sannsynlig bare en ukrainsk heltefigur, og ikke en ekte pilot. Her er et ukrainsk Su-27 jagerfly under en militærøvelse i 2018. Foto: Gleb Garanich / Reuters.

«Major Stepan Tarabalka (29) ble kjent for sine heroiske luftkamper, og fikk kallenavnet 'Ghost of Kyiv'».

Slik åpnet Nettavisen artikkelen «'Ghost of Kyiv' er død – Ukraina avslører hvem han var», som ble publisert 30. april. Artikkelen er nå vesentlig endret, men den finnes i en arkivert versjon.

Lørdag 30. april meldte Nettavisen at den sagnomsuste piloten «Ghost of Kyiv» var død, og at ukrainske myndigheter hadde avslørt hvem han var. Det stemte ikke. Skjermbilde: WaybackMachine.

Nettavisen meldte videre at den ukrainske piloten hadde blitt tilskrevet mer enn 40 nedskytninger av russiske fly siden invasjonen startet 24. februar. I artikkelen står det ingen henvisning til kilder, annet enn «ukrainske myndigheter».

Også flere andre medier meldte det samme. Blant dem var den britiske tabloiden The Sun, spanske Marca og amerikanske New York Post.

Faktisk.no har tidligere omtalt «The Ghost of Kyiv». Da konkluderte vi med at det ikke var nok beviser til å bekrefte om den angivelige jagerflypiloten eksisterte eller bare var en heltemyte.

15. mars publiserte Faktisk.no denne videoen, der det fremkommer hvor myten ser ut til å ha startet, samt at flere beviser for jagerflypilotens eksistens er falske.

Mye delt

Nettavisen-saken fikk stor spredning, og har i skrivende stund fått over 2700 reaksjoner og mer enn 200 kommentarer på Facebook.

1. mai oppdaterte imidlertid Nettavisen artikkelen og ga den ny tittel og URL. Nå er tittelen «Hyller ukrainsk pilot - men avviser at han var 'Ghost of Kyiv'». Altså det stikk motsatte av det som ble meldt i den første artikkelen.

1. mai oppdaterte Nettavisen artikkelen og byttet tittel. I denne versjonen står det at ukrainske myndigheter avviser at den døde piloten var «Ghost of Kyiv». Skjermbilde: WaybackMachine.

– Etter at vi oppdaterte saken i vårt publiseringssystem, fjernet vi saken fra Facebooks direkteartikkel-tjeneste og oppdaterte den originale delingen med ny tittel, skriver nyhetsredaktør i Nettavisen, Charlotte Sundberg, i en e-post til Faktisk.no.

– Vi valgte å gjøre dette i stedet for å slette innlegget og legge ut artikkelen på nytt.

Endret artikkelen

Etter oppdateringen av artikkelen, fremkommer det ikke at Nettavisen først meldte at «Ghost of Kyiv» var bekreftet død. Nettavisen har heller ikke lagt ut en ny Facebook-oppdatering.

– Uheldigvis mister vi kontrollen på presentasjon så fort saken er delt videre av andre. Alle som har delt saken videre etter at innlegget ble oppdatert, får så klart med seg den nye tittelen, fortsetter Sundberg.

Men det betyr likevel at de som har delt saken før Nettavisen gjorde endringer i artikkelen, fortsatt får opp det originale Facebook-innlegget. Dermed har Nettavisens lesere måttet åpne artikkelen på nytt, eller lese Facebook-innlegget en andre gang for å få med seg at dette var feilinformasjon.

Nederst er tittelen slik den fremstår i Facebook-innlegget til Nettavisen nå. Øverst slik den fremstår i en deling som ble gjort før Nettavisen oppdaterte artikkelen. Begge skjermbildene er tatt 3. mai 2022. Skjermbilder: Facebook.

– En superhelt-legende

I den nye artikkelen oppgir Nettavisen kilden til påstanden om at Stepan Tarabalka var «Ghost of Kyiv». Informasjonen skal ifølge nyhetsnettstedet ha kommet fra ukrainske myndigheter, som hadde snakket med den britiske avisen The Times.

– Det er bare å ta selvkritikk på at det ikke ble lagt inn en tydelig presisering og rettelse om at inngangen og innholdet i saken ble endret såpass mye fra den originale versjonen. Dette skal vi ta lærdom av, lover Sundberg.

Etter oppdateringen har Nettavisen lagt inn følgende sitat fra det ukrainske luftforsvaret i saken:

– «Ghost of Kyiv» er en superhelt-legende hvis karakter ble skapt av ukrainere. Vi ber om at det ukrainske samfunnet ikke neglisjerer de grunnleggende reglene for informasjonshygiene, og sjekker informasjonskildene før man sprer den.

Bildet av piloten i flyet som Nettavisen bruker i artikkelen, er heller ikke tatt i forbindelse med krigen. Det ble delt allerede i 2019 av det ukrainske militæret. I tillegg har en leser gjort Faktisk.no oppmerksom på at det ble lagt ut på et internettforum allerede i 2016.

– Heltehistorier helt sentrale

Sjefsforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, forteller til Faktisk.no at heltehistorier som «The Ghost of Kyiv» er sentrale i konflikter som denne. Han vil ikke hverken avkrefte eller bekrefte jagerflypilotens eksistens, men peker på at historien bidrar til å bygge moral som gagner Ukraina.

– Sånn har det bestandig vært. Det blir viktig å vise til fremgang. Viktig å vise til noe man kan strekke seg etter, forteller han.

Ifølge Tor Bukkvoll ved FFI er heltehistorier helt sentrale for å bygge kampvilje og moral i krig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Bukkvoll mener at mange nok hadde forventet en sterk kampmoral fra ukrainernes side, men at flere likevel er overrasket over at den har vært så sterk som den har vært.

– At ukrainerne og Vesten ser hvordan krigen går, bidrar til å påvirke kampmoralen. Det blir mer fristende å yte.

I så måte, fortsetter Bukvoll, er det heller ikke overraskende at det dukker opp heltehistorier om akkurat jagerflypiloter. Han viser til at Russland fortsatt ikke har oppnådd luftherredømme over Ukraina.

Historien om «Ghost of Kyiv» bidrar dermed til å underbygge kampmoralen og kampviljen i lufta, som er helt sentral i påvirkningen på resten av krigens gang.

Hver sin tilnærming til informasjonskrigen

Ifølge Bukkvoll har Russland og Ukraina i stor grad hver sin tilnærming til hvordan informasjonskrigen skal kjempes.

– Russland bruker mye krefter på å forsvare handlingene sine. Det trenger ikke Ukraina, som er den forsvarende part. De bruker derimot informasjonskrigen til å bygge moral, som for eksempel nettopp historien om «The Ghost of Kyiv» gjør.

Bukkvoll trekker også fram russiske tapstall fra ukrainsk hold som et annet eksempel på Ukrainas tilnærming til informasjonskrigen.

– Jeg vil nok anta at tapstallene er overdrevne. Om det er bevisst eller ikke er vanskelig å si, men jeg tror likevel de tar i litt, sier han.

– Vi så også i starten av krigen hvordan de ville tegne et bilde av russiske soldater som ikke visste hvor de var, eller hvorfor de var der. Absolutt historier med rot i virkeligheten, men jeg tror ikke akkurat de trakk fra noe når de fortalte dem.

Begge disse to elementene bidrar ifølge Bukkvoll til å tegne et bilde av at Ukraina klarer seg bra i krigen, og har moralen på sin side. Dette bygger kampvilje.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?