Faktisk.

Filmer «tomme» sykehus for å spre konspi­ra­sjons­teori om korona­vi­ruset

I flere land deles videoer av tilsynelatende tomme sykehus som «bevis» på at koronaviruset er en bløff. Konspirasjonsteorien har spredt seg fra amerikanske alt right-profiler til norske nettbrukere.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.

En mann filmer utenfor et sykehus i Toulouse i Frankrike. «Det er utrolig stille her», sier han. «Vi er ved inngangen til det største sykehuset i Toulouse. Ingenting gir mening, det gir mindre mening enn 9/11».

En annen mann filmer mens han kjører forbi et testsenter for koronavirus i Texas. «Ikke en sjel», fastslår mannen når han filmer de tomme teltene. «De har stengt ned hele landet. 43 000 ansatte i Disney permittert i dag på grunn av dette».

Videoer fra det som fremstår som tomme sykehus, har blitt spredt på sosiale medier under emneknaggen #filmyourhospital. Skjermbilde fra Youtube.

Inne på et sykehus i Auburn i Alabama filmer en mann seg selv. «Akuttmottaket er så å si tomt. Det finnes åpenbart ikke noen covid-19-epidemi overhodet», påstår han. Faktisk.no har tidligere faktasjekket en video fra et tysk sykehus, som ikke fremstilte situasjonen riktig.

Disse videoene er alle en del av en kampanje for å spre en konspirasjonsteori om at koronaviruset er en bløff, eller at konsekvensene av viruset er sterkt overdrevet. Ifølge dem som sprer dette, er både offentlige myndigheter og pressen med på bløffen.

I et stort antall videoer med emneknaggen #filmyourhospital, har folk de fire siste ukene blitt oppfordret til å dra ut og filme sine lokale sykehus. Trenden har spredt seg fra alt right-miljøer og Trump-supportere i USA til Norge.

Dro til sykehus i Oslo

Fenomenet har ikke blitt like stort i Norge som i USA, men Faktisk.no har sett flere eksempler på at denne konspirasjonsteorien har blitt delt blant nordmenn.

En Youtube-video som skal vise en telefonsamtale med «sikkerhetsavdelingen på Aker sykehus», har fått nesten 8500 visninger. Mannen som har lagt ut videoen, ble oppringt fordi han sammen med en eller flere andre hadde oppsøkt både legevakten i Oslo, Aker sykehus, Rikshospitalet og Ullevål sykehus med kamera.

Videoen av telefonsamtalen med vekteren har blant annet blitt delt i Facebook-gruppen «Vi som har fått nok av diktaturet på stortinget!». Skjermbilde fra Facebook.

I kommentarfeltet på Youtube skriver mannen:

Vi var inspirert av videoer fra andre land som viser tomme sykehus i en periode der mediene rapporter overfylte senger. Vi tok turen for å se om det var mye trafikk på sykehusene i Oslo og observerte meget lite trafikk.

Og ja, venterommene så meget tomme ut, samt at de få pasientene vi møtte utenfor, rapporterte at det var merkelig lite aktivitet inne.

Ullevål universitetssykehus (OUS) bekrefter overfor Faktisk.no at det er en innleid vekter fra Securitas som ringer i videoen. Vekteren hadde oppdrag på Aker sykehus

– Samtalen er et privat initiativ fra vekteren, og ikke representativt for hvordan sykehuset håndterer slike saker. Den innleide vekteren har ikke oppdrag ved OUS lenger, skriver kommunikasjonsrådgiver Hedda Holth i en e-post.

«Crisis actors» og 5G

Selv om mannen ikke har lagt ut videoer fra legevakten eller de tre sykehusene, har videoen av telefonsamtalen likevel fått konspirasjonsteoriene til å blomstre. I kommentarfeltet på Youtube skriver en kvinne:

Hørte nettopp fra turgåere som gikk forbi Aker for et par timer siden at i dag (3/3/2020), altså et døgn etter at denne videoen er lagt ut, er det plutselig laaaang ventekø utenfor Aker sykehus for folk som vil ta cor vir "testen". Disse er vel bestilte crises actors som kom på plass rett etter denne videoen for å få narrativet til å stemme?

«Crisis actors» er et kjent begrep blant folk som tror på konspirasjonsteorier. Det beskriver en oppfatning om at personer rammet av ulike kriser egentlig er innleide skuespillere, og har særlig blitt brukt om ofre etter skoleskytinger i USA.

En annen kvinne i kommentarfeltet kobler koronaviruset til 5G:

Kjempebra! Fra mange ulike hold - over hele landet - så får jeg vite at der står tomme sykehus - med fullt beredskap - uten en eneste utenom normal hendelse. (...) Finnes det noen som sjekker hva som EGENTLIG skjer - er det f.eks. forskjell på områder med 5G og uten 5G? Påstander viser at 5G områder har ekstrem høy Coronasyke - mens områder UTEN 5G har normal vårinfluensa sesong.

Faktisk.no har tidligere avvist at det er en sammenheng mellom 5G og koronaviruset:

Derfor er det lite folk på sykehusene

Ifølge kommunikasjonsdirektør ved Oslo universitetssykehus, Børge Einrem, er det en naturlig forklaring på hvorfor det ikke har vært så mye folk på sykehusene de siste dagene:

– Da koronaepidemien traff Norge, så var det viktig for oss og for alle andre sykehus å sørge for at vi hadde plass og kapasitet til å ta imot pasientene som kunne komme, forklarer Einrem.

Se kommunikasjonsdirektøren ved OUS forklare situasjonen i denne videoen:

30–40 prosent færre behandlinger

Einrem peker på flere grunner til at det ikke er så travelt på sykehusene nå som det pleier å være:

  • Mange planlagte konsultasjoner og behandlinger har blitt avlyst for å frigjøre ressurser til koronapasienter.
  • Det har blitt innført besøksforbud på sykehusene for å forhindre smitte.
  • En del av dem som skulle møtt til behandling, kommer ikke.
  • Det har vært en nedgang i antall akutte innleggelser.

– Fra midten av mars og fram til påske, var det mellom 30 og 40 prosent færre konsultasjoner og operasjoner enn vanlig, sier Einrem.

Det er likevel store forskjeller mellom de ulike avdelingene. På de avdelingene som behandler koronapasienter, har det vært stort trykk, mens enkelte andre avdelinger har hatt mindre å gjøre enn vanlig.

Analyserte spredningen

Trenden med å filme i og utenfor sykehus startet i USA 28. mars. Da ble emneknaggen #filmyourhospital brukt på Twitter for første gang, ifølge nettstedet covid19misinfo.org.

Dette var første gang emneknaggen #filmyourhospital ble brukt, ifølge covid19misinfo.org. Skjermbilde fra Twitter.

Nettstedet drives av Ryerson Social Media Lab ved Ted Rogers School of Mangagement i Canada og er finansiert av myndighetene i landet. Forskerne har undersøkt spredningen av #filmyourhospital ved å analysere nesten 100 000 Twitter-meldinger fra 43 000 ulike kontoer i perioden 28. mars til 9. april.

Den første som brukte denne emneknaggen var en Twitter-konto med brukernavnet @22CenturyAssets. «Kan dette bli en greie?» spurte vedkommende og fikk nokså begrenset respons.

Først da amerikanske konservative politikere og alt right-aksjonister begynte å bruke #filmyourhospital, skjøt konspirasjonsteorien fart, ifølge Ryerson Social Media Lab.

Spredt av Trump-supportere

Blant disse var tidligere Fox News-kommentator Todd Sternes, som la ut en video fra stille inngangsparti på et sykehus i New York, ifølge NBC News. Den republikanske kongresskandidaten DeAnna Lorraine var også blant de første som brukte emneknaggen da hun la ut en video fra et sykehus i Los Angeles.

Ryerson Social Media Lab peker også på de politiske aktivistene Candace Owens og Donna Warren som viktige for spredningen av #filmyourhospital og dermed konspirasjonsteorien. Twitter-bots har bare stått for en beskjeden andel av spredningen.

«Disse mektige Twitter-profilene brukte denne emneknaggen til å skape oppmerksomhet rundt kampanjen og til å oppfordre følgerne sine til å filme hva som skjer på sine lokale sykehus», skriver forskerne.

«Etter å ha fått et skikkelig løft av av noen få fremtredende kontoer, ble kampanjen stort sett opprettholdt av Trump-supportere, etterfulgt av en andre spredningsbølge utenfor USA.»

Les mer om hvordan Ryerson Social Media Lab har gjort analysen sin her.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?